середа, 22 вересня 2021 р.

Одне з гастрономічних уподобань у радянські часи

Відпочивав у дитинстві з батьками на морі в м. Миколаївка. Там уперше познайомився з форматом "кемпінг". Вперше в житті спав у палатці; у центрі міста бачив верблюда й оригінальні кульки, які він по собі лишає; вуличних наперсточників... Недалеко від того місця розташовувався магазин із відділом, в якому робили наживо молочні коктейлі, які ми часто замовляли. У натовпі якоїсь черги учувався запах тютюнового диму, наприємно розвіяний у спекотному повітрі - чомусь відтоді тривалий час нагадував мені той відпочинок. Найбільше, що дивувало відпочивальників, таких, як ми, так це консервовані кавуни в трилітрових банках. Влітку... коли за місяць мали початися свіжі. Добре запам'ятався період: початок літа. Тоді ми об'їдалися черешнями. Так от, консервовані кавуни! - не повірите, але їх купували... Не подумайте, що рецепт зберігав молодість солодкої м'якоті з минулого літа... Як переповідали: дольки знаходилися в оцтовому солоному маринаді. Купували їх з єдиною і практично затребуваною метою: слоїк відкорковували, викидали вміст, а в сусідньому кіоску наливали в нього... пиво! Ось так творились чарівні плани соціалістичного будівництва для консервних комбінатів півдня України "шанувальниками" маринованих кавунів.



Немає коментарів:

Дописати коментар